pondělí 20. února 2023

The Proud Princess | Pyšná princezna / Potrestaná pýcha od Boženy Němcové

 

Nejslavnější česká filmová pohádka o pyšné Krasomile a králi Miroslavovi který v převlečení za zahradníka zbaví princeznu Krasomilu pýchy. 


Pyšná princezna

Příběh pohádky Pyšná princezna vypráví o nelehkém úkolu krále Miroslava, který vládne moudře a spravedlivě své zemi, často chodí mezi obyčejný lid, naslouchá jejich radostem i strastem a je velmi oblíbený. Jediné, co mu chybí k úplnému štěstí je tak manželka. Vyhlídne si proto princeznu Krasomilu, jejíž tatínek vládne sousednímu „Půlnočnímu království“.

Jenže princezna je velmi pyšná, nic jí není dobré a tak si nechce vzít ani Miroslava. Ten se ale naštěstí nehodlá jen tak vzdát. Vydá se proto do jejich království a v přestrojení za zahradníka se dostane až do zámku, kde se rozhodne udělit princezně malou výchovnou lekci a probudit v ní skrývanou lásku a úctu k lidem. Tato cesta ale nebude vůbec jednoduchá, země je velmi smutná a lidé zde nesmějí ani zpívat.

 Na námluvách dalšího uchazeče o princeznu však Miroslav předvede kouzelnou zpívající květinku, kterou je Krasomila tak okouzlená, že na okamžik roztává i její chladné srdce. Do rána však květinka stejně zvadne, princezna je totiž ještě pořád až moc pyšná. Jenže i přes tento malý neúspěch si Miroslav pozvolna začíná nacházet cestičku k srdci princezny. Společně se rozhodnou zahradničit, zpívat a učit se laskavosti a dobrotě.

Princezna se postupně do Miroslava zamiluje, ale jejich lásku se snaží překazit falešní rádci a proto musejí oba uprchnout. Na své cestě pak zažijí ještě mnohé události, které je sblíží a pomohou jejich lásce. Princezna se nakonec dovídá i pravé postavení svého milého. A i když je z počátku uražená, že jí lhal, po chvíli přiznává, že ho má ráda, i když je král. Teď už tedy nic nestojí v cestě pravé královské svatbě…